Ekegrenin tyyli oli uusklassismi, johon hän yhdisti ripauksia jugendia.

Rakennusteknikko Eemil Ekengrenin suunnittelema uusklassististen asuntoalue oli tarkoitettu ylemmän toimihenkilökunnan, työnjohtajien ja insinöörien perheille.

Alue sisältää symmetriseen asetelmaan, aksiaalisesti sijoittuvat 1 - 3 perheen asuinrakennukset ja talousrakennuksen niiden keskellä, ydinpihan ulkopuolella sijaitsee yli-insinöörin asunto villa malmi.

Talot on toteutettu symmetriaa ja hienostunutta detaljointia käyttäen. Rakennukset ovat yleissilmäyksellä yhdenmukaisia ja tyypitettyjä, mutta tarkemmin katsoen niille ominaista onkin monimuotoinen variointi. Mikään taloista ei ole täysin toisensa kopio, vaihtelua on haettu pohjaratkaisuissa ja yksityiskohdissa. Suunnittelua leimaa vielä sosiaalinen hierarkia-ajattelu. Johtajien taloissa on mm. Sisäkölle huone, erkkeri-ikkunat ja aukkojen ympärillä rapatut muotolistat. Pääjohtajan talossa portaikon graniittipallot ja upeasti keskeltä levenevät joonialaiset pilarit kyllä kertovat kenen taloon tullaan. 

Kuva Kronikat Media

Alkuperäinen tilasuunnittelu on selkeää ja edustuksellisesta ja mm. Pääoleskelutilat ovat tilavia. Sisäiset yhteydet olivat toimivia, esim. ruokailu ja ruuanvalmistus kytkeytyi toisiinsa ja sisäkön huone taloustiloihin. Oma perhe saattoi vetäytyä rauhaan makuuhuoneosastolle, jonka yhteydessä olivat kylpyhuoneet. Talot ovat olleet aikanaan edistyksellisen moderneja ja hyvin varusteltuja, sisälle tuli vesi ja viemäröinti, siellä oli wc ja lämmitetyt kylpyhuoneet. Alue on rakennettu laadukkaasti, rungossa ei ole elämisen merkkejä, vaikka perusmaa alla on savea sekä täyttö hiekkaa ja kalliolohkaretta.

Rakennuskonservaattori Maria Luostarinen

Rakenteellisesti talot edustavat aikakautta, jossa traditio synkronoituu esiteollisiin uutuuksiin. Käsin toteutettuja massiivirakenteita on käytetty maanpäällisrakenteissa kuten rungossa ja kattorakenteissa, mutta maanalaiset rakenteet on toteutettu valaen sementistä ja kivistä – betonista – materiaalista, joka rynni rakennustyömaille 1920-luvulla.

Teknistä luovuutta edustaa yhdistelmärakenteet, esim. Välipohjissa on käytetty betonia, terästä ja puuta, näitä aineiden yhdistelmällä kasvatettiin kätevästi rakenteiden kantavuutta.

Edellinen
Edellinen

Ivonrannan rakentaminen etenee - ensimmäiset asunnot valmistuvat loppuvuodesta

Seuraava
Seuraava

Ivonrannan uuden asuinalueen myynti ja markkinointi alkaa